07 februari 2013

Knapriga smörgåsskorpor II

 
De knapriga veteskorporna härom dagen tog fort slut. Nästa bak som här syns i nästan full storlek blev ett strå vassare. De är fortfarade knapriga men mycket mörare. Receptet är i huvudsak samma med lite tillägg.

 
 
KNAPRIGA SMÖRGÅSSKORPOR 
 
1 dl vetekross
1/2 dl vetekli
5 dl vetemjöl special
5 dl mjölk
50 g smör eller hälften smör och 1/2-1 dl solrosolja eller annan neutral oja
50 g färsk jäst
2 msk honung
1/2 - 1 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
ev 1-2 msk andra smakrika frön som man råkar ha hemma tex psyllium eller sesam.

Koka vetekrosset i 3 dl mjölk 15 minuter och tillsätt kliet en stund på slutet. Smält smöret (direkt i bakbunken om den är rostfri) och tillsätt resten av mjölken, salt, honung och kardemumma. Rör ner gröten.

Rör ner jästen direkt i röran när den håller 37 grader.  Arbeta nu ner lite mjöl i sänder tills degen bara släpper bunken men inte blir för tung. Det blir en lättarbetad deg med handkraft och med maskin är man bara lite försiktig.
Jäs degen till dubbel storlek.
Kavla ut hela degen tunt på ett bakpapper för stora plåtar. Tag ut ca 10 cm rundlar och lägg dem på bakplåten. Det överblivna får man kavla ut igen och sammanlagt täckte plattorna 2 plåtar. Jäs dem och grädda i 200-225 grader.

Bullarna är lätta att klyva med en gaffel. Rosta skorporna i 150 grader, torka färdigt i ca 100 grader. 

Kommentarer (för den som orkar läsa mer) Degen jäste bättre den här gången med färsk jäst. Jag kanske var ännu snålare med mjöl. Då jag använde mellanmjölk gick det mesta åt till den kokta gröten. Jag var lite generösare med matfett och använde både smör och olja. Med två sorters matfett påstås skorpor bli mörare. Prova andra kryddor. Kummin är alltid bra till vete. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar