16 augusti 2013

Spröda veteskorpor

 
Så lätt det kan gå. Frysen var plötsligt full till bristningsgränsen vilket inte är så bra nu i skördetider. Rensa på något sätt! Det fanns ett helt bak med de läckra bullarna som jag kallar sommarkringlor. Barnbarnen var på avvägar så jag torkade skorpor av allihop. Det blev superläckra lätt sötade skorpor att servera med en klick smör.

Om alla fina ingredienser egentligen behövs vet jag inte men jag upprepar alltså grundreceptet som skorpor.

SPRÖDA VETESKORPOR 

4 dl mjölk
200 g smör
50 g jäst för söta degar
1 dl socker
1 kryddmått salt

1 kryddmått hjorthornssalt
1 ägg
13 dl vetemjöl, ungefär
 
Smält smöret direkt i en rostfri degbunke. Häll i det mesta av mjölken och ljumma till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken och ställ åt sidan. Tillsätt socker, salt, hjorthornssalt och ett lätt uppvispat ägg. Tillsätt lite av mjölet och därefter jästen. Arbeta in resten av mjölet tills degen släpper bunken. (Så lite som möjligt. Den här gången använde jag 12,5 dl).
Låt degen jäsa ca 30 min till knappt dubbel storlek.

Ta upp degen på bakbänk och rulla till ca 40 kringlor. Skulle det vara svårt att forma dem kan man alltid göra kransar.
Jäs kringlorna ca 30 minuter.
Grädda i 250 grader, ca 10 minuter, men passa noga.
Klyv kringlorna och eftertorka dem, först i 150  grader och sedan i 75- 100 grader.
 
 
BULLAR:Vid servering penslar man kringlorna med smält smör och doppar dem i socker. Frysta kringlor sockras efter upptiningen.
 


 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar