24 november 2013

Kryddstark kycklingfilé

Förlåt! Bildöverföringen krånglade när jag skulle lägga ut receptet och sen kom det annat ivägen. Men fel knapp tryckte jag visst på. Många har knappat in på receptet som inte var klart.

Hur som helst blev det en god söndagsmiddag när jag kände behov att få ihop något nytt. Alltså direkt till saken.

 
KRYDDSTARK KYCKLINGFILÉ
 
4-5 hg kycklingfilé ( på bilden lårfilé )
3 stjälkar selleri
1 stor purjolök, bara det vita
1 liten fänkål, kan minskas
1 vitlöksklyfta, kan troligen ökas 
smör och olja
salvia
persiljestjälkar
salt, peppar
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk sherry eller annat vitt vin, kan ökas något 
 
TILLÄGG. 0m det finns hemma.
röd paprika, en bit för färgens skull
röd chilipeppar en liten bit för smakens skull
ev andra örtkryddor
 
Skär sellerin i bitar och fräs dem halvfärdiga i smör och olja. Lägg dem i bottnen på en serveringsgryta. Stek kycklingen i samma panna, salta och peppra och lägg den i grytan. Skölj ur stekpannan med lite vatten och häll i det också.
 
Skär purjo och fänkål i skivor, pressa vitlök och lägg överst i grytan.Tillsätt också ev chili och paprika. Sist några salviablad och persilja.
 
Häll på vatten så det knappt täcker och koka ca 30 minuter, beroende på hur välstekta filéerna är. Ser det för vattnigt ut kan man öka värmen och koka ett tag utan lock på slutet.
 
Vispa ut äggulan i grädde och red såsen. Smaka av med sherry el.dyl. Utan vin måste grytan göras mera kryddstark.(Man kan säkert göra en läcker sås med mera vispgrädde).
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar