05 februari 2014

Chocolate Fudge Cake

CHO-
KLADKAKOR eller kladdkakor.

Dags för mormor Annies amerikanska chokladkaka att komma fram. Hon hade det "bästa" receptet med sig från USA. Men vänta lite.

I lördagsprogrammet av Go´kväll undrade man om någon kunde förklara kladdkakans uppkomst på 40-talet. En teori var att det hade varit brist på bakpulver. Jag har kanske en annan förklaring.

Det hände några gånger att en tårtbotten inte jäste upp och min mamma sade att det berodde på den dåliga mjölkvalitet som förekom då och då under kristiden. Första gången det hände ville hon inte bjuda på kakan till kaffet utan lät barnen med kamrater ta för sig. Lilla kusinen blev förtjust och frågade sedan ibland om det inte fanns någon "misslyckad chokladkaka". Och så fick den ofta heta, så länge mamma levde.

Glasyren är ett amerikanskt originalrecept ur den kokbok jag tidigare visat bild på. Själva kakan bakade hon så småningom alltid med mitt recept som är lite luftigare än hennes amerikanska recept. Nu får den åter sitt originalnamn i enlighet med dagens sed.


 CHOCOLATE FUDGE CAKE

Chokladkaka:

3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker, kan uteslutas
2 dl vetemjöl
100 g smör
1 dl vatten

Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och rör om. Koka upp smör och vatten och häll detta i smeten lite i sänder. Häll smeten i smord och bröad rund form, 1 1/2 liter. 

Grädda i 175 grader ca 35 minuter. Låt svalna något i formen innan den stjälps upp.

Chocolate Frosting:

2,4 dl strösocker      ( 1 cup)
5 msk mjölk
3 msk kakao
2 msk smör              ( butter size of a walnut )

Koka i 3 minuter. Tillsätt 1 tsk vaniljsocker. Vispa kraftigt för hand tills man känner att smeten tjocknar.

Dela bottnen i 2 delar . Bred ut knappt hälften av glasyren på  bottendelen. Lägg på överdelen och stryk ut resten av glasyren på den. Sidorna också - om glasyren räcker.

Har man fått rätt tjocklek på glasyren blir den mjuk inuti och hårdnar på toppen. Detta måste man lära sig känna av. Är glasyren för fast märker man det när man brer den på toppen. Det blir smulor. ( Då kan man faktiskt koka en ny sats glasyr). Är den för mjuk rinner den av kakan och man får servera en ny typ av misslyckad amerikansk chokladkaka. Och försöka en annan gång. Gott blir det alltid.

Serveras gärna med en klick lättvispad grädde.

Min glasyr blev för hård och jag hann inte bre den på sidorna. Idealet är en spegelblank yta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar