31 juli 2013

Grovt vardagsbröd

Smålandskringlor har varit populärt i sommar och jag var tvungen att uppdatera mig lite. Det blev mest Sunnerbokringlar som jag torkade en del av till skorpor.Den långsmala kakan är av en utkavlad längd skuren i bitar. Men jag tycker skorporna blir bättre i kringelform. Att jag fotat ett helt bak beror på att det slog mig hur billigt hembakat bröd blir. Med bästa ingredienser som smör och ekologisk gräddfil kostade hela kalaset ca 20 kronor.


Problemet för många är väl tidsbrist. Jag fick lust att plocka fram mina enklaste metoder för att få ihop ett bröd i vardagen och börjar med en typ som jag ofta bakat. Ett fast recept är egentligen lite dumt för det här en metod. Gör en gröt med rågmjöl eller rågsikt och vatten. Låt den stå över natten eller över dagen. Rör då ner lite kokande vatten, jäst och vetemjöl till en bröddeg. Enklaste enkla och proportionerna kan man variera.
Så här gjorde jag nu:


GROVT VARDAGSBRÖD
 
 
4 dl fint rågmjöl
4 dl kallt vatten
1 1/2 dl kokhett vatten
1/2 - 1 tsk salt
1 tsk honung
50 g färsk jäst
8 dl vetemjöl special med fullkorn
1-2 tsk kummin eller fänkål (kan uteslutas)

Rör ihop rågmjöl och kallt vatten. Låt stå ca 12 timmar med plastfolie över bunken i rumstemperatur. Tillsätt det kokheta vattnet så blir temperaturen lämplig för färsk jäst. Rör ner jäst, salt, honung och ev någon brödkrydda. Rör ner vetemjölet lite i sänder till en fast deg. Jäs degen till dubbel storlek och knåda ihop 2 limpor. Jäs dessa och grädda i 175 grader 50-60 minuter.

Brödet på bilden är skuret ganska varmt men det blir elastiskt och ganska saftigt. Om man minskar på jästmängden och jäser degen lite längre bör det bli ännu saftigare. Gott blev det!

Jag bakade förr ofta i hushållsmaskin och då  gjorde jag "gröten" direkt i den. Det finns en poäng i att inte göra för stor deg utan få plats med allt på en plåt. Min plåt hade rymt mer men för handarbete är det skönt med en liten sats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar