09 maj 2013

Nässlor II

 
Det exploderade plötsligt i backarna. Blåsippor,vitsippor och enstaka gullvivor blommar samtidigt. Nässlorna växer så det syns och på bloggen är det många som knappar in på nässlor. Jag har alltid kokat soppa på dem för att det är så gott. "Influensan" som däckade mig i februari fick jobbiga sviter men efter nässelkok två dar i rad blev jag märkbart bättre. En koll på nätet visade en massa undergörande egenskaper och man kan väl tro på en del.
 
Jag försökte variera nässlorna och använda dem som spenat, bl a med fisk men ingenting blev bättre än en enkel nässelsoppa. Den sista och enklaste gjorde jag en enmansportion av, för den vågar jag inte bjuda på. Men någon kanske nappar.
 
SNABB NÄSSELSOPPA
 
1 stor näve nässlor  
vatten till 1 portion  kokas 1-2 minuter  
 
1 msk smör
1/2 tsk vetemjöl      tillsätts och får koka upp 
                            mixa och red av med
                        
1 msk vispgrädde
salt
finklippt gräslök, kan uteslutas
 
Soppan blev knallgrön och smakrik. Perfekt kvällsmål med en skiva danskt rågbröd med ost och "scrambled eggs" vid sidan av.
 
Buljongtärning använder jag inte ofta och hade faktiskt ingen hemma. Lite kycklingbuljong passar ju i en sådan soppa men finns ingen hemkokt i frysen avstår jag.
 
Man kan naturligtvis använda mer grädde i soppan.
 
INFRYSNING
Det är hög tid att ta vara på överflödet och frysa in. Ge nässlorna ett snabbt uppkok med lite vatten och frys in. Mixa eller hacka först vid tillagningen. Men några burkar färdighackade är också bra för snabb tillagning.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar