RIMMAD LAMMRULLE
Rimmad lammrulle
Detta är ett gammalt danskt slaktarrecept. När jag köper ett helt lamm på hösten ber jag att få bringan hel ( alltså inte knäckt ).Jag kallar dem tjock bringa ( bog ) resp. tunnbringa. Ibland kan man be den som styckar att bena ur bringan. När man inte är fackman är detta lite petigt och ( för mig ) tidskrävande. Men det ger utdelning. Det finns många recept på fylld lammbringa men jag använder den bara till saltad rulle.
En styckare brukar stoppa in revbenen i rullen och då kan man låta dem koka med i grytan, när man lagar köttet. Här är vi väl inne på gammaldags ekonomisk matlagning. Jag är sällan så noga.
- 1 bringa, halvtinad
- 1 1/2 msk salt
- 1 tsk socker
- 1/2 msk grovstött kryddpeppar
- 1 msk gula senapsfrön
- 1/2 purjolök, delad på längden.
Kokspadet är ju mycket smakrikt och passar till kraftiga soppor.Förr kokade jag gul ärtsoppa som familjen var förtjust i. Gula ärtor blötläggs över natten. Slå bort vattnet. Koka ärterna i spadet med 2-3 mjöliga potatisar och 1 stor lök, som skivas för att koka sönder. Krydda med timjan. Perfekt att frysa in.
Den här gången blev det en annan soppa som jag skall återkomma till.
Den rullen skall jag laga, men det gäller att beställa köttet i god tid, för annars knäcker dom alla bringor, jag har gjort den förut med köttfärsfyllning. Jag kunde inte skicka mitt namn förra gången utan det blev anonymt, men du vet att det är Karin.
SvaraRaderaRoligt att du uppskattar en av mina favoriter. Vilket bra tips att beställa bara bringan.
Radera