Allers nr 14, 2012, alltså veckan före påsk, har ett recept på grovt långpannebröd i den högre skolan. Med detta menar jag perfekt bakteknik.
Det är
den sort av recept jag gärna testar. Man slipper kladdig bänk av utbakning och
ingredienserna skall vara lockande.
Receptet
innehöll havrekärnor och havrekli som inte fanns i min närmaste stora affär.
Jag ersatte dem med sådant som fanns i skafferiet. Grunden var en blötläggning
av frön och kärnor samt en lättgjord surdeg över natten. Nästa dag rör man ihop
detta och tillsätter vetemjöl special samt bl a filmjölk, sirap, smör och jäst.
Nu kommer
min idé. Vetemjöl special kräver kraftig bearbetning, helst i maskin för att
bilda gluten som skall hålla ihop alla kärnorna.
Jag ville
inte dra fram den stora assistenten och min elvisp är dålig i jästdegar. Alltså
rörde jag med elvisp i en del av
vetemjölet i surdegen med de flesta andra ingredienserna. Sedan rörde
jag i en del av mjölet i fröblandningen. Därefter blandade jag de båda
smetarna, som nu hade långa fina glutentrådar. Att inte den blandningen kröp
upp i elvispen förvånar mig för jag var beredd att röra i det sista mjölet för
hand.
Resten
står i Allers som jag inte tänker konkurrera med. Tack för receptet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar