Bovete innehåller inget gluten och att baka bröd med bovetet kan bli kladdigt. Jag har kommit fram till ett bullrecept som går fort.
Det finns ett rött färgämne i bovete som kanske inte är så nyttigt. Därför skållar jag hela korn för att skölja bort
det.
Den övre bilden visar snart färdig-
jästa bullar, den undre färdigt
resultat.
Bovetet tycks variera i kvalitet. Ibland blir bullarna platta och ibland lite högre.
Godast nybakta och ett par dar till, men de är perfekta att frysa in.
BOVETEBULLAR
- 1 1/2 dl helt bovete
- 3/4 dl rågkross
- 3 dl hett vatten
- 2 dl rågmjöl
- 1/2 msk kummin
- 1 tsk salt
- i msk honung
Skålla bovetet i kokande vatten och låt stå 2-3 minuter. Häll bort vattnet och upprepa detta en gång till.
Blanda bovete och rågkross. Häll på 3 dl kokande vatten. Tillsätt kummin. Täck gröten med 2 dl rågmjöl. I mitten av mjölet lägger man honung och salt utan att röra om. Det här kan stå flera timmar eller åtminstone 1 timme.
Rör om och tillsätt:
- 1 1/2 dl hett vatten för att få lagom temperatur för jästen
- 40 g jäst, kan röras ut direkt i smeten, torrjäst i mjölet
- 3 dl vetemjöl
Låt jäsa i bunken. Oftast blir degen lite lös efter jäsningen och man kan tillsätta 1/2 - 1 dl vetemjöl. Den jäser fort.
Bred ut smeten i ca 12 platta kakor som lagom täcker en stor plåt. De flyter inte ut. Låt dem jäsa upp lite och grädda i 225 grader ca 25 minuter. De skall vara torra underst som vanligt bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar