05 mars 2012

Bovetebullar

Bovete har sina anhängare. Faller man för smaken på bovetepannkakor vill man ha mer. Det börjar ju dyka upp matställen i Sverige som gör lunchrätter med sådana.



Bovete innehåller inget gluten och att baka bröd med bovetet kan bli kladdigt. Jag har kommit fram till ett bullrecept som går fort.


Det finns ett rött färgämne i bovete som kanske inte är så nyttigt. Därför skållar jag hela korn för att skölja bort
det.

Den övre bilden visar snart färdig-

jästa  bullar, den undre färdigt

resultat.

Bovetet tycks variera i kvalitet. Ibland blir bullarna platta och ibland lite högre.
Godast nybakta och ett par dar till, men de är perfekta att frysa in.

BOVETEBULLAR         



  • 1 1/2 dl helt bovete
  • 3/4 dl rågkross
  • 3 dl hett vatten
  • 2 dl rågmjöl
  • 1/2 msk kummin
  • 1 tsk salt
  • i msk honung
Skålla bovetet i kokande vatten och låt stå 2-3 minuter. Häll bort vattnet och upprepa detta en gång till.

Blanda bovete och rågkross. Häll på 3 dl kokande vatten. Tillsätt kummin. Täck gröten med 2 dl rågmjöl. I mitten av mjölet lägger man honung och salt utan att röra om. Det här kan stå flera timmar eller åtminstone 1 timme.

Rör om och tillsätt:
  • 1 1/2 dl hett vatten för att få lagom temperatur för jästen
  • 40 g jäst, kan röras ut direkt i smeten, torrjäst i mjölet
  • 3 dl vetemjöl
Låt jäsa i bunken. Oftast blir degen lite lös efter jäsningen och man kan tillsätta 1/2 - 1 dl vetemjöl. Den jäser fort.

Bred ut smeten i ca 12 platta kakor som lagom täcker en stor plåt. De flyter inte ut. Låt dem jäsa upp lite och grädda i 225 grader ca 25 minuter. De skall vara torra underst som vanligt bröd.














    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar