Dags för nästa familjefavorit. Vi hade förr utrymme för förvaring av hemmagjord surkål. Den var god! Men burkkålen man kan köpa går bra.
Lamm i surkål
Så till grytan som är en blandning av olika influenser. Huvudingrediens är lammkött i bitar. Alla delar går bra och lite ben gör såsen godare. Skivor av rygg blir fint, men bitar av bringa kan duga. De blir ju ofta kvar sist i fryslagret.
.
Idén bakom receptet var att
göra en snäll, barnvänlig gryta som inte är för syrlig. Receptet har aldrig
varit på pränt och när jag skulle provlaga passade det att laga till 5 personer.
Prova i mindre skala.
Proportionerna är inte så viktiga.
LAMM I SURKÅL
2 lökar, skivade
smör
smör
3 hg tomater eller 1 paket
konserverade
2 msk tomatpuré, kan
uteslutas med burktomater
6-7 hg surkål på burk
1 ½ tsk salt
vitpeppar
2 tsk paprikapulver eller
mer
2-3 dl vatten
2-3 dl vispgrädde
Skölj surkålen i en sil.
Låt rinna av.
Bryn köttet. Stek löken
lätt. Lägg det i serveringsgrytan. Skölj ur pannan med det varma vattnet och
häll det över köttet. Krydda med salt, peppar och 1 tsk paprika. Tillsätt
tomater, surkål och 1 tsk paprika på toppen.Häll över grädden. Koka tills
köttet är mört ca 1 ¼ timme.
Man kan krångla till
receptet genom att tillsätta surkål och grädde först efter ca 30 minuter för att få
spänstigare kål. Passa då, så att vattnet räcker. Prova själv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar