Påsk har
blivit en stor mathelg. Nu har ägg och sill utökats med lax och lammstek. Kyldiskarna sväller av
lammstekar från Sverige och Nya Zeeland.
Det nya i år är att de oftast är urbenade.
Det nya i år är att de oftast är urbenade.
Eftersom
jag är svag för höstlamm måste jag arbeta lite med den frysta steken som ska
sockersaltas till min påskmiddag. Benet måste skäras ur då saltningen tar 4-5
dagar och bör komma in i köttet. Om någon är intresserad finns ett mycket bra
recept i Hirams kokbok, som nu bara finns i magasinet i mitt bibliotek.
Den här
gången var steken så stor att jag samtidigt skar bort lite extra till ett kok
av färskt kött. Det blev en favoriträtt.
KOKT LAMM I SÖTSUR DILLSÅS.
Lammkött
efter tillgång
Salt
Vitpeppar,
10 korn
Gul lök,
små
1-2
morötter.
Sås:
2 msk
smör
2 msk
mjöl
Ättiksprit
( 12 % ) eller citron
Socker
Dill
Koka upp
köttet och skumma. Tillsätt salt och peppar.Efter halva koktiden som är ca 1 ¼ timme tillsätter
man hela gula lökar och hela morötter. De blir då färdiga samtidigt som köttet.
Sås: Fräs
smör och mjöl. Tillsätt 4 dl kokspad. Vispa och koka 5
minuter.
Smaka av
med ättiksprit och socker. Börja med ½-1 tsk ättika och ½ tsk socker. Börja försiktigt. Jag brukar droppa i flera gånger.
Citron är
väl inte så riskabelt och blir också mycket gott. Moderna recept utesluter ofta
socker. Ättika och socker är gammal tradition.
Lägg sist
i skuren dill.
Serveras
med kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar