Så gamla recept skrevs i Sverige med andra vikter och mått än vi använder idag.
I USA har de översatts till amerikanska mått som fortfarande används. Särskilt intressant är recepten på vardagsmat som sällan blev nerskrivna i hemlandet.
Mitt första projekt blev kåldolmar. Det finns 2 recept med samma ingredienser.
Vill du översätta finns en omvandlingstabell under Fläskpannkaka 25 mars 2012
SWEDISH KOLDOMAR
1 lb round steak and 1/2 lb pork (ground together), 1 medium sized onion,
1 c. rice (boiled, steamed and cooled), 1 egg, salt, pepper. Combine all ingredients and mix. Wash cabbage leaves and let boil for 5 min. Put 1 T. of this mixture in center of each cabbage leaf. Tie with string. Put in frying pan and brown.
Mrs Albert Johnson, Buhl, Minnesota.
Välskrivet men efterstekning får man räkna ut själv.
Nästa recept som bara är mycket större heter:
KAL-DOLMAR (SWEDISH)
. . .wrap carefully, fastening with a string, place in a roaster close together, cover with water and bake in slow oven 2 hrs. 1/2 c. butter may be added if desired. . .
Ingen mjölk i fyllningen, ingen sirap och ugnsbaka dem i vatten. Alltså laktosfritt. Jag måste prova. Det blev en typ av timbal eller jättekåldolma med dessa ungefärliga ingredienser, som fanns hemma:
Vitkålsblad, förkokta
300 g ungnötsfärs
1/2 dl avorioris som koktes
1 liten lök
salt, peppar
(1 ägg glömde jag)
vatten
4 msk smör
Jag klädde en smord form med kål, lade färsen i mitten och bredde över bladen från sidorna. Sedan fyllde jag på vatten upp till kanten och lade på några smörklickar. 175 grader och mot slutet 160. Den fick stå inne nästan två timmar som originalreceptet säger på grund av smakpanelens sena ankomst.
Klart godkänt men lite tunn i smaken. Man kunde ha använt buljong i stället för vatten. All vätska kokade in, så det blev ingen sås som jag tänkt. Man skulle kunna baka den i en djupare form så att vattnet täcker och få sky till sås. Nästa dag åt jag den skivad kall med senapsdressing och tredje dagen uppstekt i tjocka skivor med potatis och chutney. Den stekta varianten blev lika god som traditionella kåldomar. Jag kommer säkert att upprepa den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar