Om man tycker om vitlök i
alla former är soppa en höjdare. Vill man ha sällskap vid bordet frågar man
-Tycker du om vitlök? Om svaret blir JAA eller absolut är det grönt. Andra svar
är en varning, för det här är tufft och gott. Det cirkulerar recept i Sverige
som lagas med buljong. Det är helt fel enligt spanska husmödrar, åtminstone i
södra Spanien. Så här gör jag.
VITLÖKSSOPPA
- 1 vitlöksklyfta
- ½ skiva osötat bröd
- 1 1/2 msk olivolja
- Vatten, börja med 1 ½ dl.
- salt
- 1 förlorat ägg, kan uteslutas
Originalreceptet har ju
franskbröd, men det går bra med rågblandningar också. Skär brödet i stora
tärningar och stek dem i oljan. Oljan får inte bli för varm. Minska värmen
ordentligt innan den skivade vitlöken läggs i. Vitlöken ska bara värmas lite i
oljan. Häll på vatten, salta och, låt koka några minuter.
I Spanien har man stora
brödbitar vilket inte passar min smak. Ägget gör ju soppan matigare
Om man lagar bara 1
portion kan man förlora ägget direkt i soppan. Knäck ägget i en låg skål och
låt det glida ner i soppan.
Skall man bjuda flera blir
det snyggast att förlora äggen i en annan gryta, så man kan putsa bort fransiga kanter och sedan
lägga över dem i soppan.
FÖRLORADE ÄGG: Häll vatten
i en låg, vid gryta. Vattnet 3-4 cm från bottnen, 2 tsk salt till 1 liter vatten. Koka upp vattnet och låt det bara sjuda.
Knäck ett ägg i taget i en skål och låt det glida ner i vattnet. Låt dem sjuda 3
minuter. Ta upp och putsa kanterna. Pocherade, alltså förlorade, ägg bör vara
färska och då flyter inte vitan ut så mycket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar