Foto:Leif Lindblom |
FRYSNING AV TOMATER går visst. Förr brukade jag skålla och skala dem, jobbigt. Så läste jag att i Frankrike fryser man in tomater utan
behandling
och med bevarad smak, bekvämt. Små cocktailtomater fryser jag hela, större
delas i stora bitar. Skadade tomater kan alltså tas om hand när man har
överskott. Vid perioder när jag haft kontakt med odlare som odlar naturligt (i
jord) har jag faktiskt köpt för att frysa in för att ha smakrika tomater på
vintern.
VARNING! De
frysta tomaterna passar ju inte i sallader eftersom de säckar ihop ganska snart, utan man lägger dem direkt i grytan. Bilden vid tomatsoppan visar tomater
direkt ur frysen.
ODLING. Att
dra upp tomatplantor inomhus är en utmaning. Söder om odlingsgränsen Dalälven kan man
så dem tidigast 1 april. Ljuset räcker inte tidigare och de får ändå inte planteras ut för tidigt. Jag vet ingenting om hur man odlar dem längre norrut eller i växtzon 1 i sydligaste Sverige. Inomhusodlade
plantor blir klenare än köpta men kommer alltid i fatt. Och så kan man välja en
intressant sort.
För
balkongodling i kruka ska de bästa sorterna (enl någon trädgårdstidning) vara
Siberia och Bloody Butcher. Jag odlar alltid dessa på friland.
SIBERIA ska
tjuvas och ha bara en stam. Den sätter frukt vid lägre temperatur än andra
sorter. Den blir inte så hög. Jag köpte en planta en gång och vet inte vem som
säljer fröet. Eget frö har gått bra. Nu läser jag på Google att den odlas som
busktomat. Jag är tveksam till det och tror att jag köpte den som
uppbindningstomat av en trädgårdsmästare.
BLOODY
BUTCHER är en tidig busktomat. Varenda skott ger en klase. Lättodlad och med
god smak. Den blir så stor som krukan tillåter, men man bör ha ganska stor
kruka. I skyddat läge på friland får jag mycket stor skörd. Vi har haft eget frö
länge, men i fjor fick jag tag i nytt från Weibulls.
Odling i
korta drag. Så första veckan i april. 5-7 frön i varje kruka. Plantera om dem
en och en så fort plantorna är hanterliga. Viktigt att de får ljus och inte har
det för varmt. Det gäller att hitta en balans mellan ljus, värme och vatten.
Det är inte lätt men alltid utmanande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar