Egenodlade tomater direkt ur frysen. Mer om detta i nästa inlägg.
Tomater är nog mångas
favorit, kanske för den vackra färgens skull. Först en tomatsoppa utan exakta
ingredienser. Grundidén är att man kokar soppan först och sedan reder den med
en vit sås.
TOMATSOPPA
Sönderbrutna tomater efter tillgång eller
2 förpackningar konserverade.
1-2 morötter i bitar
1 lök
1 liten bit selleri, kan
uteslutas
persiljestjälkar klippta i
små bitar
ev annan rotsak
7-10 dl hönsbuljong eller vatten
salt, peppar
Låt allt koka så att
rotsakerna är riktigt mjuka. Mixa soppan. Krydda.
Bechamelsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
Smält smöret i en
kastrull. Rör i mjölet och rör om ytterligare en knapp minut. Häll i mjölken i
tre omgångar och vispa ordentligt efter varje omgång. Anpassa mjölkmängden.
Såsen ska vara ganska tjock. Låt den koka ett par minuter. Salta och peppra
lite lätt.
Håll tomatsoppan varm och
vispa ner lite vit sås i taget. Det är inte säkert att all den vita såsen behövs.
Smaka av noga för att få soppan lagom rund i smaken. Smaka av med salt och
peppar.
Garnering. Om man har färska
tomater är det trevligt med några hackade småbitar överst i soppan eller i
tallrikarna.
Med burktomater slipper
man ju skal. Med egna tomater blir det små skalbitar i den mixade soppan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar