VETEBRÖD
Förhoppningsvis skall något
barnbarn spara mina recept och därför tar jag även med något så enkelt som
vetebröd. Bullarna har haft en strykande åtgång trots att de är mindre söta än
de flesta andra. De är alltså bakade med minsta mängden socker och smör. Den
större mängden i receptet är hämtad ur kokböcker.
Men bullar är alltid fest.
Nu har jag ett litet förråd inför utomhusfikat.
VETEBRÖD:
100-150 g smör
½ tsk salt
1 - 1 ½ dl socker
1 ägg till pensling
Fyllning:
4 msk smör eller mer
4 msk socker
kardemumma, grovstött
korinter
Smält smöret direkt i
degbunken om den är rostfri. Tillsätt det mesta av mjölken och ljumma till ca
37 grader. Rör ut jästen i den återstående mjölkskvätten och häll det i
degbunken. (Om man inte är säker på att temperaturen är tillräckligt låg kan
man först tillsätta socker, salt och lite mjöl och därefter jästen). Tillsätt
socker, salt och mjöl, men inte allt på en gång. Arbeta degen tills den
släpper degbunkens kanter. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Arbeta ner degen
i bunken och ta upp den på bakbord eller köksbänk.
Dela den i fyra delar.
Dessa kavlas ut till rektanglar, lika långa som bakplåten. Täck med smör,
socker, kardemumma (eller kanel) och korinter, som blir sött och gott men inte
så kladdigt som russin.
Längder: Rulla ihop degplattan,
lägg på bakplåt och skåra den, så blir brödet allra saftigast och snyggt när
man skär upp det. Väj modell efter eget tycke.
Bullar: Skär degrullen i
3-4
cm tjocka skivor
och lägg dessa i pappersformar på plåten, så rinner fyllningen inte ut.
Jäs brödet så det blir
poröst, bullar ca 15 minuter och längder ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg
före gräddningen.
Bullar 250 grader ca 10
minuter.
Längder 220 grader 15 - 20
minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar