Smålandskringlor kommer
visst bara från Kronobergs län. Jag hade smakat på något besök där och mindes
hur goda de var, så jag sparade på alla recept jag hittade. Så en sommarkväll
fick jag lust att baka vetebröd utan maskin. Jag skulle njuta av att älta och
sega på en glutenrik deg och valde mjöl med hög utmalning som var lite mörkare
än kärnvetemjöl. Men degen ”tog inte”. Det blev bara kladdigt. Kontroll av
mjölpåsen visade att jag använde rågsikt. Detta ihop med socker och mjölk ger
inte bröd som jag kan äta. Jaha?
Det var en vacker kväll
och jag måste hitta någon ro, så jag struntade i degen och satte mig i trädgården, med
rensat huvud. I något slags meditation erinrade jag mig recepten på
Smålandskringlor som jag inte visste ett dugg om. Alla visade sig innehålla
hjorthornssalt (ofta inte med jäst och med mindre socker).
Det blev första baket och
det blev fler efter just detta recept. Godare än det som skulle vara originalet,
men lite väl kraftfulla ingredienser. Jag börjar med originalet som jag hittat
på flera ställen.
KONGAKRINGLOR
(ett recept från östra Småland).
ca
30 st
2 msk
socker
½ tsk
salt
3 tsk
hjorthornssalt
Korn- och vetemjöl kan
bytas mot rågsikt.
Blanda de torra
ingredienserna direkt på bakbordet. Gör en grop i blandningen och lägg i fettet
och gräddfilen. Arbeta ihop alltsammans till en fast deg. Rulla ut den till
längder, ca 25 cm långa och forma dem till kransar. Grädda i 250
graders ugnsvärme ca 8 minuter.
Kommentar:
Jag använder som vanligt
smör eller Bregott och arbetar ihop degen i en vid rostfri bunke. Förmodligen
bör det gå bra i en matberedare. Jag använder oftast rågsikt. Kornmjöl kan vara intressant att prova. Det ger en lite kärvare smak. Ett annat recept som kallas Bonnakringlor som på Skansen är likartat men har mer socker
samt ister. Vem vet idag vad det är? Andra recept säger margarin eller
flott.
Jag läste inte så noga den här gången så
mina kringlor blev tjockare och färre än i receptet. Det går också bra. För det
mesta är de lätta att forma men någon gång har det varit knöligt och då går det
lättare med tjockare kringlor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar