Kvalitén på bönor kan
verkligen variera. Efter undersökningar och provkok har jag funnit att Gogreen
har de bästa bönorna. De är odlade på Öland (med EU-stöd) och ersätts med det
bästa alternativet om tillgången inte räcker.
Receptet är alltså min mors och hon kallade det ”baked beans”. Jag har lagat det förr och resultatet beror mycket på bönorna. Det detaljerade receptet följer mitt kok med bönor som var perfekta.
Receptet är alltså min mors och hon kallade det ”baked beans”. Jag har lagat det förr och resultatet beror mycket på bönorna. Det detaljerade receptet följer mitt kok med bönor som var perfekta.
UGNSBAKADE BRUNA BÖNOR
Ugnsbakade bruna bönor
2 msk sirap (inte mer)
1 tsk salt
8 - 10 små gula lökar
3-4 hg salt stekfläsk
Skölj bönorna väl och
blötlägg dem över natten. Skölj igen. Ge dem ett kort uppkok och häll av
vattnet. Detta är inte nödvändigt men gör dem mer lättsmälta.
Koka dem med så mycket
vatten att det precis täcker bönorna. Börja med 6 dl . Späd med mer vatten om det kokar in för mycket,
men det ska inte bli för vattnigt. Jag använde sammanlagt 7 dl . Kan variera lite om man kokar häftigt. Koka
bönorna 40-45 minuter. De börjar då mjukna.
Under tiden förväller man
lökarna, modell mindre (ca 3 cm ) i 5 minuter. Löken är viktig för smaken när man
inte använder ättika.
Smörj en djup eldfast form
och häll upp bönorna i den. Lägg i lökarna och baka i 200 grader 30-40 minuter.
Om man tvekar om hur mycket vatten man ska tillsätta är det bättre med för
torrt och sedan späda med lite varmt vatten. Bönorna ska nu vara nästan mjuka,
annars får de stå inne lite längre.
Ta ut formen och täck
bönorna med fläsket, som man skivat själv så att det inte blir för tunt. Bönorna
ska nu vara såsiga men inte så vattniga att fläsket kokar i stället för att
grillas. Öka ugnstemperaturen till 225 grader.
Baka tills fläsket är
lagom stekt. Det tar ca 40 minuter.
Obligatoriskt tillbehör
för farmor var finstrimlad vitkål, fuktad med lite majonäs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar