LAMMGRYTA MED PLOMMON
500 g benfritt lammkött eller lite mer lammkött med ben i bitar till 4 personer
smör till stekning
1-2 dl vatten till steksky
4 medelstora tomater
1 medelstor gul lök
1 medelstor gul lök
1 liten grön paprika
12 kärnfria katrinplommon
kanel, ca 1/2 tsk
malda kryddnejlikor, ca 1/2 tsk
salt, nymalen svartpeppar
nypressad, silad saft av 2 citroner
Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar, med ben blir det naturligt större bitar. Stek köttbitarna lätt i smör. Krydda med salt och peppar.
Skålla och skala tomaterna. Skär dem i
skivor. Dela löken på längden och skär i tunna skivor. Ansa paprikan
och skiva den tunt.
Täck bottnen på en tjockbottnad gryta med hälften av
tomaterna och lägg sedan lök, paprika, plommon, kött och resten av tomaterna i
lager ovanpå. Strö kanel, nejlika och lite mer salt och peppar på varje lager.Häll
över citronsaften och stekskyn och klicka ut smöret. Koka upp på stark värme, sänk värmen och
sjud under lock 1 timme.
Servera med potatis eller ris.
Med lergryta varvar jag ingredienserna i den med det råa köttet överst. Efter 1/2 timme lägger jag några skalade potatisar på toppen och bakar vidare tills köttet är mört.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar