Fransk löktårta
FRANSK LÖKTÅRTA
Cirka en kvart eller längre: Löken är nästan simmig när den är färdig.
Vispa samman två hela eller tre små ägg med tre och en halv deciliter vispgrädde och vänd ner löken. Krydda ev med lite riven muskotnöt och en aning salt.
Häll massan i pajdegsklädd låg form, till två tredjedels höjd - äggmassan pöser under gräddningen. Strö ytan med några hekto bacon klippt i strimlor tvärs över och grädda löktårtan i knappt 250 grader tills äggmassan stelnat.
PAJDEGEN
Sprödaste pajdegen: Hacka samman tre deciliter vetemjöl eller matbrödsmjöl av vete med ett hekto kallt smör eller margarin. Slå på en halv deciliter vatten och nyp hastigt samman degen. Låt vila kallt minst en timme innan den kavlas ut på mjölat bord, strös med mjöl och viks i tre delar, strös lätt med mjöl igen och kavlas ut. Så kan man mjöla, vika och kavla en gång till, degen blir bladig. Klä en pajdegsform. Låt vila en kvart. Nagga då bottnen och förgrädda pajdegen tio minuter i 225 grader."
Kan ätas varm eller kall skuren i tårtbitar.
Tillägg: Matbrödsmjöl av vete motsvaras väl i dag av vetemjöl med fullkorn.
Receptet kräver en stor pajform. Till min 22 cm form tog jag 2/3 sats.
Receptet kräver en stor pajform. Till min 22 cm form tog jag 2/3 sats.
FRANSK LÖKTÅRTA
22 cm form
3 hg gul lök
smör
2 ägg
2,3 dl vispgrädde
2 hg bacon
Löktårtan blev fantastiskt god. Helst varm men även kall.
2 hg bacon
Löktårtan blev fantastiskt god. Helst varm men även kall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar