KALKONFILÉ MED STJÄLKSELLERI
400 g kalkonfilé
2-3 selleristjälkar
1 schalottenlök eller liten gul lök
1/4 litet äpple i klyftor
smör till stekning
1 msk vetemjöl
vatten till sky
vispgrädde efter smak, åtminstone 1/2 dl
1 liten bit chilipeppar, kan uteslutas
torkad salvia 1/2-1 msk
salt
vitpeppar
Peppra och salta filén och stek den hel i smör. Sätt till löken i stora bitar och äpplet på slutet. Sellerin kan läggas direkt i grytan. Strö mjöl på filén och vänd runt den i smöret. Lägg allt i en gryta och skölj ur skyn i stekpannan med lite vatten. Tillsätt salvia och ev lite chilipeppar. Rör ner vispgrädde och ev mer vatten till lagom kraftig sås. Koka köttet ca 30 minuter.
Några svarta prickar i såsen är smulad torkad trattkantarell som knappast passar här men som spökade i huvudet när jag tänkte laga traditionell gräddsås så den fick komma med på försök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar