Sidor

13 januari 2013

Torsk med äggsås

Ännu en gammal favorit som är så enkel att jag dragit mig för att skriva om den. Men ofta faller de där vanliga recepten i glömska så jag behövde påminna mig själv. Det var förr en favorit och blev godare än jag mindes det.


 
 
TORSK MED ÄGGSÅS

400 g torskfilé eller mer
1 tsk salt
2 hårdkokta ägg
persilja, kan uteslutas
1 msk smör
2 msk vetemjöl
ev lite fiskbuljongtärning eller fond

Skär fisken i portionsbitar salta dem och låt dem vila några minuter.

Lägg fisken i kokande vatten som precis täcker fisken. Koka den ca 10 minuter. 

Hårdkoka äggen, 10 minuter i kallt vatten, 7 minuter i kokande vatten. Skala och hacka dem.

Gör en sås: Smält smöret och vispa ner mjöl. Späd med fiskspadet till lagom tjocklek. Koka den 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och ev fiskbuljong. 

Lägg äggen i såsen och strö ev över lite persilja. Servera till fisken och potatis.


Tillägg: Här kan finnas en snabbmetod. Koka fisken med smöret och rör sist ner mjölet som en redning. Då måste man vara noga med att inte ha för mycket vatten i koket. Men en sås med smörfräst mjöl blir väl något fylligare i smaken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar