Grönkålen är viktigast för mig, kalk- och mineralrik som den är, då jag inte dricker mjölk. Affärerna brukar inte sälja den förrän framåt jul till julbordet, men det kanske ändrar sig. Ett par odlare på torget och bondens marknad sålde slut sin skörd i ett nafs så tydligen är grönkål på modet i år.
I väntan på grönkålen gottar jag mig åt nyskördad brysselkål, som brukar vara fin ett par månader nu, och kände behov av att förnya användningen av den. Det har blivit några sallader med avokado som bas och den här som är allra enklast blev väldigt läcker.
Det blev alltså en vårgrön sallad efter snöskottningen en gnistrande kall, solig Första adventhelg.
AVOKADOSALLAD
1 portion, lätt att mångdubbla och variera.
1 liten avokado
5 -10 cm purjolök, det vita
1/4 äpple
5 st brysselkålhuvuden eller mer
valnötter, kan uteslutas
valnötter, kan uteslutas
Dressing:
1 msk lime- eller citronsaft
1 1/2 msk olivolja
salt
Tärna avokado och äpple. Skiva purjolöken. Blanda dressingen och rör ner den. Låt detta dra medan brysselkålen kokas i lättsaltat vatten.
Några grovkrossade valnötter över salladen passar utmärkt i smak och gör den ju matigare.
Servera varm brysselkål till den rumsvarma salladen. Det är smart att servera i 3 skålar eftersom brysselkål är en sån där för- eller emotgrönsak och alla barn inte tycker om valnötter. Man kan alltid ligga lågt med förrätten i väntan på vad som kommer efter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar