04 maj 2013

Växjökringlor

Provbakningen av Smålandskringlor fortsätter. Det här receptet från Växjö är det enda osötade jag hittat. Det har har också ganska mycket smör. Ett liknande recept från Alsterbro innehåller mycket socker och lite mindre fett. Barnbarnen högg med förtjusning in på dem och var ju inte ute efter jämförelse med andra kringlor. 

Jag torkade några av dessa också. De blev med allt sitt smör sprödare än torkade Sunnerbokringlor. Torkade Sunnerbokringlor blev min favorit, torkade Växjökringlor tolvåringens.


 
VÄXJÖKRINGLOR
(ett recept från mitten av Småland)
ca 30 st
3 dl kornmjöl
3 dl rågsikt
1 tsk hjorthornssalt
200 g smör eller margarin
3 dl filmjölk
1 dl vetemjöl till utbakning
 
Blanda mjöl och hjorthornssalt i en bunke. Smula i smör och rör ner filmjölken. Ta upp degen på mjölat bakbord. Använd bara så mycket vetemjöl att degen inte kletar. Dela i tre bitar. Forma varje bit till en rulle och skär i 10 bitar. Rulla ut varje bit till 15 cm längd och forma kransar. Lägg på plåt. Pensla med varmt vatten och gräddda i 250 graders ugnsvärme 10-12 minuter.
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar