För äppleträdsägare som nu måste börja bevaka sina lager, för ett ruttet äpple kan förstöra en hel tunna är ju en gammal regel. Och för mina släktingar en påminnelse om farmors läckra lilla äppelkaka till efterrätt. Den är inte unik, bara en variant som liknar den skånska men man steker inte skorpmjölet i smör. Den skånska typen använder kavring och anses som den stora läckerheten, men vi sitter nog ofta fast i vår barndoms smakupplevelser. Mammas köttbullar är ju bäst.
Äppelkaka med skorpmjöl
ÄPPELKAKA MED SKORPMJÖL
3 dl äpplemos
2 dl skorpmjöl
3 msk smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en eldfast form. Varva från bottnen räknat lager av skorpmjöl, äpplemos, skorpmjöl, äpplemos och överst skorpmjöl.
Klicka smör överst. Mängd efter egen smak.
Grädda 25-30 minuter.
Äpplemoset kokas av äpplebitar utan skal, en skvätt vatten och när det är nästan mosigt lite socker. Gör det ganska friskt i smaken, kanske 2 msk .socker till 3 dl mos, beroende på äpplena.
Använd ett gott skorpmjöl. Jag stötte de sista hembakade veteskorporna som ju också är söta, men sådana har man väl inte så ofta.Typiskt recept att göra på känn.
Äppelkakan är godast lite ljummen eller nästan kall. Grädde är väl bäst som tillbehör och det behövs inte så mycket.
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en eldfast form. Varva från bottnen räknat lager av skorpmjöl, äpplemos, skorpmjöl, äpplemos och överst skorpmjöl.
Klicka smör överst. Mängd efter egen smak.
Grädda 25-30 minuter.
Äpplemoset kokas av äpplebitar utan skal, en skvätt vatten och när det är nästan mosigt lite socker. Gör det ganska friskt i smaken, kanske 2 msk .socker till 3 dl mos, beroende på äpplena.
Använd ett gott skorpmjöl. Jag stötte de sista hembakade veteskorporna som ju också är söta, men sådana har man väl inte så ofta.Typiskt recept att göra på känn.
Äppelkakan är godast lite ljummen eller nästan kall. Grädde är väl bäst som tillbehör och det behövs inte så mycket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar